vrijdag, 26 juli 2024 09:41

Binnenkort je droomwoning aankopen na enkel een virtueel bezoek?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Met reeds 20 jaar ervaring weet Immo Vercammen hoe de sector veranderd is. Maar wat als we nu eens vooruitblikken naar de vastgoedsector van de toekomst? Welke veranderingen mogen en willen we verwachten?

Je bent online op zoek naar een nieuwe woning. Daar zit alvast een stevige verandering t.o.v. 20 jaar geleden waar je de (streek)kranten diende uit te pluizen, ijverig op zoek naar de gedrukte woningadvertenties.

Vandaag krijg je met enkele klikken op de knop tal van woningen te zien die je aanspreken. Logisch ook want de Artificiële Intelligentie (AI) ingebouwd in het algoritme van de app waarop je zoekt, kent ondertussen jouw voorkeuren. Al snel zie je een woning die misschien een bezoekje waard is. Je neemt je Virtual Reality bril (VR-bril) en bekijkt deze alvast even vanuit je prachtige hoeksalon. Ziet er allemaal goed uit dus is het tijd voor een echt bezoek. Daar haal je je smartphone boven om met Augmented Reality (AR) even te checken of dat prachtige hoeksalon wel past in de living. Welkom in de immo van de toekomst! Of zal het allemaal zo’n vaart niet lopen?

AI

De digitale evolutie heeft overal een grote impact gehad, ook binnen de immobiliënsector. En die invloed wordt alsmaar groter bij de zoektocht naar een nieuwe woning. Eén van de grote ‘influencers’ hier is AI. Die wordt steeds beter in het begrijpen van jouw voorkeuren en toont je steeds sneller soortgelijke panden waarvan hij weet dat de kans bestaat dat je doorklikt om meer foto’s te bekijken.

Maar wat kan AI nog meer betekenen binnen de vastgoedsector? Zoals vaak gehoord zijn de mogelijkheden quasi eindeloos. Zo zal AI gebruikt kunnen worden als hulpmiddel om prijsbepalingen te ondersteunen. Door gebruik te maken van uitvoerige datasets, waarin zowel oude als huidige markttrends en andere relevante data vervat zitten, kan waarde van vastgoed nauwkeuriger geschat worden. En hoe lang zal het nog duren vooraleer het brede publiek toegang heeft tot de image generator en aan AI kan vragen hoe een woning eruit zou zien na verbouwingen, of met een nieuwe keuken of badkamer? Wat enkele jaren geleden nog science fiction was, komt steeds dichter binnen handbereik.

VR en AR

Naast AI bieden ook VR en AR heel wat mogelijkheden. Het online bekijken van foto’s is intussen ingeburgerd, net als het scrollen door ‘Walkly’s’ en 360°-foto’s en -video’s, die een realistisch totaalbeeld geven van een woning. Iets waar we bij Immo Vercammen sterk op inzetten. Wanneer je gecharmeerd bent door de foto’s kan je namelijk door de meeste van onze panden een virtuele wandeling maken dankzij zo’n ‘Walkly’ filmpje.

De volgende stap naar het vastnemen van een VR-bril en van thuis uit een woning te bezoeken, lijkt niet meer veraf. Hoewel… een virtuele realiteit kan uiteraard nooit een écht bezoek vervangen. Als hulpmiddel om vooraf een selectie te maken welke panden je effectief wil bezoeken, zien we er evenwel toekomst in. Voor- en tegenstanders zal je altijd hebben, maar binnen de immobiliënsector kunnen VR-brillen een zekere meerwaarde betekenen.

Denk maar eens aan hoe vaak je foto’s zag van een woning, ze vervolgens ging bezoeken en dan dacht: “Tiens, op foto leek deze kamer veel groter.” Die ‘misleiding’ valt weg bij een virtueel bezoek met een VR-bril. Zo kom je voor minder verrassingen te staan en kan je gerichter bepalen welke woningen het effectief waard zijn om een fysiek bezoekje te brengen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het inspecteren van de omgeving met Google Street View.

Wanneer je vervolgens beslist om over te gaan tot een bezoek, kan je met behulp van AR alvast een beter beeld schetsen van hoe je de ruimtes wil en kan indelen. Je kan bijvoorbeeld je huidige meubels thuis inscannen en ze via de camera op je smartphone plaatsen in de nieuwe woning tijdens het bezoek. Volledig waarheidsgetrouw qua afmetingen. Zo krijg je een exact beeld van hoe de ruimte er zou kunnen uitzien met jouw meubels.

Het lijkt misschien wat futuristisch en niet iedereen zal even gretig zijn om van deze vernieuwingen gebruik te maken, maar het is wel een deel van de toekomst bij de zoektocht naar de ideale woning. Wil dat zeggen dat je binnenkort een woning moet aankopen na enkel een virtueel bezoek met een VR-bril?  Natuurlijk niet! Een fysiek bezoek is nog steeds veelzeggender, bepalender en een must alvorens je een woning aankoopt.

Bij Immo Vercammen word je nog 7/7 bijgestaan door erkende vastgoedmakelaars, die je nog gewoon kan aanspreken en per telefoon of mail kan bereiken. Want, zeg nu zelf, als het om belangrijke beslissingen gaat, heb je toch nog graag het advies van échte mensen. We blijven echter steeds geïnformeerd over de vernieuwingen binnen de sector en houden jou daar ook graag van op de hoogte. Alleen zo kunnen we je het beste, persoonlijke advies geven! En dat willen we graag nog 20 jaar, en langer, blijven doen. U weet intussen wel waarom…

Lees 189 keer Laatst aangepast op vrijdag, 26 juli 2024 09:48

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.